понеділок, 16 травня 2011 р.

"Молодшання" алкоголізму в Україні

Алкоголізм та початок вживання наркотиків помолодшали. Про це 16 травня на прес-конференції повідомила головний лікар Львівського обласного клінічного наркологічного диспансеру Мирослава Кабанчин.

«Алкоголізм і початок вживання наркотиків молодшає. Якщо говорити про алкоголізм, то, в середньому, починають вживати з 11-12 років, є випадки, коли і з 9. Вживати наркотики починають трохи пізніше, з 13-14 років - перший наркотик маріхуана, з 15-16 – екстазі, амфетамін, код терпіни, ще пізніше, залежно від статків – героїн, «ширка», - зазначила Мирослава Кабанчин.

Лікар зазначила, що у підлітковому віці (до 18 років) дуже рідко можна говорити про залежність, оскільки є «точкове» вживання; але той, хто вживає у підлітковому віці, вже у 20 є узалежненим.
«У Львівській області на обліку стоїть 399 підлітків. Справа в тому, що лікування у нас добровільне. Ми не можемо змусити проходити лікування. Батьки бояться обліку, але цей облік нікуди не йде. Гірше, коли правоохоронці затримають… Наша ціль не поставити на облік підлітка, а допомогти йому справитися із проблемою», - зазначила Мирослава Кабанчин.
За її словами, позбавлення залежності має 2 етапи: перший (триває до двох тижнів) – позбавлення фізичної залежності, другий (до трьох років мінімум) – довготривала реабілітація.
П.С. Насправді це дуже "рожевий" прогноз. Це хвороба на все життя. Можна тільки навчитися її перемагати.

Немає коментарів:

Дописати коментар