неділю, 29 травня 2011 р.

У Києві відкрили пам’ятник Старшинам Армії УНР



28 травня у мікрорайоні Оболонь відкрили пам’ятник «Старшинам Армії УНР – уродженцям Києва». Це перший монумент у столиці, присвячений воїнам Армії Української Народної Республіки.

Пам’ятник являє собою збільшену копію ордена «Хрест Симона Петлюри». Нагороду було затверджено 1932 року урядом УНР у вигнанні. Право на відзнаку мав «кожен вояк Армії УНР та повстанських відділів, який брав участь у збройній боротьбі за визволення України».

Більш ніж двометровий «Хрест Симона Петлюри» встановлено на постаменті, на якому з чотирьох сторін світу закріплені меморіальні дошки з іменами 34 старшин Армії УНР та Української Держави, які були уродженцями Києва (імена яких вдалося встановити історикам).
Монумент розміщений на подвір’ї Храму Ікони Божої Матері «Неопалима купина» УПЦ КП (вул. Маршала Малиновського, 6-а) та був зведений на кошти громади храму та за сприяння Благодійної ініціативи «Героїка» і КМО «Спілка Української Молоді в Україні».

Захід почався з панахиди за полеглими воїнами Армії УНР, яку відправив настоятель храму о. Віктор Мілейко. По обидві сторони від пам’ятника-хреста стояли реконструктори у формі вояків УНР.

Далі був невеличкий мітинг, який відкрив молодий громадський активіст Павло Подобєд. Він розповів біографії багатьох старшин Армії УНР, імена яких викарбувані на пам’ятнику. Більшість з них були колишніми офіцерами Російської імператорської армії. Частина загинула, частина емігрувала, деякі повернулися з еміграції і були репресовані радянськими органами ГПУ-НКВД.

Виступили також історик Андрій Руккас, сам нащадок одного зі старшин війська УНР, та Олекса Гриб від Організації ветеранів України.

Далі почалася музична частина. На честь воїнів Армії УНР співав церковний хор парафії Ікони Божої Матері «Неопалима купина», хор «Гомін», виступили бандурист Ярослав Джусь та кобзар Тарас Компаніченко зі стрілецькими піснями.

Фото дивіться на сторінці-джерелі)

Немає коментарів:

Дописати коментар