суботу, 16 квітня 2011 р.

Документ Дем’янюка - радянська фальшивка?

Наталка Хижняк
Бі-Бі-Сі, Вашингтон

Процес на Іваном-Джоном Дем’янюком, що вже добігає кінця у Німеччині, знову опинився у центрі уваги після оприлюднення у США звіту ФБР 25-річної давнини, у якому ставиться під сумнів автентичність посвідчення охоронця концтабору на ім’я Дем’янюка, яке є головним речовим доказом сторони обвинувачення.


Переклеєне фото

У вівторок 12 квітня “Асошіейтед Прес” презентувала розсекречений документ Клівлендського відділення ФБР. У цьому документі мовиться, що нацистське посвідчення Івана Дем’янюка з його фотографією, найімовірніше, є підробкою.


Висновок про можливу фальсифікацію був зроблений ФБР ще у 1985 році, тобто через чотири роки після того, як влада СРСР передала американцям це посвідчення. На фальсифікації постійно наполягає і захист Дем’янюка: адвокати твердять, що фотографія у його посвідченні СС була переклеєна з інших документів.

Які причини були в СРСР фальсифікувати посвідчення Дем’янюка, і потім передавати його США? ФБР пише й про це. У звіті зокрема йдеться, що матеріали були передані радянськими спецслужбами. ФБР прямо пише, що тоді була досить поширена практика дискредитації мігрантів з СРСР, у часи “холодної війни”. Така інформація іде окремим абзацом в цьому документі.

25 років під секретом

Виникає природне питання, чому ФБР так довго шукали цей звіт? Історія з цим документом ФБР взагалі дуже цікава. Доповідь була засекречена цілих 25 років. Звіт було складено у 1985. Але тоді ж була зроблена експертиза міністерством юстиції США, і вона не підтвердила побоювання спецслужб щодо можливої фальсифікації.

Експерти тоді казали, що в цьому так званому “звіті Клівленда” дуже багато помилок і неточностей, але про сумніви, що це підробка, нічого не було відомо. Адвокати Дем’янюка кажуть, якби про цей документ було відомо, то це вплинуло б на рішення щодо екстрадиції Дем’янюка до Німеччини.

Інша інформаційна агенція “Асошіейтед Прес” наголошує, що під час всіх судових рішень щодо Дем’янюка (йдеться і про смертний вирок ізраїльським судом у 1988, і про скасування цього рішення, і про ухвалення рішення щодо екстрадиції з США) суд взагалі не знав про сумніви ФБР щодо посвідчення Дем’янюка.

Також в американській пресі зазначено, що з цим документом ФБР ознайомились кореспонденти “Ассошіейтед Прес”, які побували в національному архіві США в Меріленді.

Звіт і вирок

Після оприлюднення цієї новини пожвавилися дискусії щодо того, яким буде судовий вирок і як може вплинути знахідка на перебіг судового процесу, бо в Мюнхені він вже добігає кінця, вироку очікують протягом місяця.

Якщо вважати посвідчення Івана Дем’янюка ключовим доказом сторони обвинувачення, то ймовірно, що документ вплине на справу. Адвокат Дем’янюка Урліх Буш прямо на засіданні представив цей розсекречений документ ФБР і заявив, що суд треба негайно відкласти.

Адвокат вимагає надати час, аби можна було знайти інші документи, які б спростували причетність Дем’янюка до нацистських злочинів. Ульріх Буш сам хоче поїхати до США і подивитися на ці документи в національному архіві у Меріленді. Тобто, цей документ справді може вплинути на хід справи.

Немає коментарів:

Дописати коментар