вівторок, 12 квітня 2011 р.

В Україну повернулася унікальна колекція писанок

За два тижні до Великодня уряд Німеччини повернув до України унікальну колекцію писанок, вивезених під час Другої світової війни. Національному музею декоративно-прикладного мистецтва у Києві їх особисто передав посол Німеччини в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот. Процес повернення переміщених культурних цінностей є двостороннім: із 1993 року обидві країни обмінялися кількома сотнями музейних експонатів та творів мистецтва.


210 яєць-писанок та старовинна керамічна таріль кілька десятиліть були окрасою регіонального музею німецького міста Гьохштадт на Дунаї. Однак нещодавно на неї звернули увагу німецькі експерти Українсько-німецької комісії з питань реституції та повернення культурних цінностей.
Традиція прикрашати писанки на Великдень характерна для багатьох слов’янських народів. Однак експерти помітили, що на більшості писанок – орнаменти українського Поділля. Отже, найімовірніше, вони були вивезені з окупованої території України під час Другої світової війни. Здогади про їхнє походження підтвердилися, коли на писанках знайшли інвентарні номери Національного музею декоративно-прикладного мистецтва у Києві.
Сьогодні завершилися всі процедури, необхідні для повернення писанок в Україну, розповів заступник міністра культури і туризму України Тимофій Кохан.
«Це – один із результатів спільної багаторічної плідної роботи українсько-німецької комісії з питань реституції (повернення вивезених цінностей) Україна – належить до країн, які найбільше потерпіли від Другої світової війни. Повернені українські писанки – символ нашої душі та культури. Це – лише один із кроків повернення як вивезених українських цінностей, так і культурного надбання, вивезеного радянськими військами з Німеччини», – наголосив заступник міністра.
Передав колекцію писанок українській стороні особисто посол Німеччини в Україні Ганс Юрґен Гаймзьот.
«Для мене це особлива радість – додатково прикрасити це свято, повернувши колекцію старовинних українських писанок, – каже він. – Це неповторні твори народного мистецтва, дивовижне поєднання символіки та образності, різних регіонів України та її традицій. Традиція взаємного повернення культурних цінностей походить із 1993 року. За цей час Президенти України посприяли передачі до Німеччини численних культурних цінностей, серед яких – предмети зі спадщини Гете та архів Берлінської співочої академії».
Однак таке повернення не є безумовним: кожному випадку передують міжурядові переговори, заявив керівник Державної служби з контролю за переміщенням культурних цінностей Юрій Шевчук.
«Ми ведемо перемовини, бо всі культурні цінності німецького походження отримані Україною в якості компенсації за втрати, понесені в часи війни, та є її законною власністю. Але існує міжнародна практика, за якою переміщені під час війни цінності бажано повернути на батьківщину. Такий крок є ознакою цивілізованості. Для прикладу, в Австрії діє закон про безумовне повернення культурних цінностей, вивезених під час війни, і вона самостійно минулого року повернула нам унікальну колекцію історичних предметів, вивезених із Криму», – розповів Шевчук.
Що ж до українських писанок, привезених із Німеччини, то завдяки турботі німецьких музейників, вони збереглися в ідеальному стані, попри те, що їм понад сто років, і вони прикрашені лише природними фарбами. Більшість із них одразу ж без реставрації помістили до експозиції, пояснила директор Національного музею декоративно-прикладного мистецтва Адріана В’ялець.
Вона пообіцяла, що на знак подяки українські майстрині спеціально для музею Гьохштадт на Дунаї виготовлять 210 українських писанок, що будуть копіями повернених в Україну.
Загалом під час Другої світової війни культурна скарбниця України втратила 300 тисяч музейних експонатів та понад 50 мільйонів книг. Незважаючи на бажання інших держав повернути їх, цей процес ускладнений ще й тим, що у воєнний час зникла більшість їхніх списків та каталогів.
Євген Солонина, Радіо Свобода

Немає коментарів:

Дописати коментар